Next Prev
 

Menu

Meer balans door microdosing

Adaptogenen komen veel voor in de natuur, het zijn stoffen, verbindingen of kruiden die je systeem op een manier mentaal stabiliseren. Het zit ook in bepaalde paddenstoelen zoals Chaga, Lions mane, Cordyceps en Reishi. Deze worden al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde. Je kan het drinken in coffee of cacao vorm, in poedervorm in een smoothie doen of slikken via capsules.

Door een coffee van het merk Four Sigmatics kom ik dit jaar voor het eerst in aanraking met Lions mane, een non-psychedelische paddestoel die een cognitieve boost brengt voor je systeem. De effecten waren voor mij meteen heel duidelijk voelbaar. Ik werd er lolliger, gevatter en meer gefocust door. Een document schrijven met een coffee x dosis Lions mane ging eigenlijk veel makkelijker dan normaal.

Lion’s mane: Ik kreeg er meer focus door, handig voor als je taken moet doen die veel van je aandacht vragen.
Chaga / Cordyceps: Werd ik siked, actief en grappig van. Ideaal als je een kleine energieboost wil zodat je veel werk kan verzetten
Reishi: Maakte me rustig, voeg het toe aan warme cacao en je bent in een ideale chille mood voor het slapen gaan.

Microdoseren
Na een tijdje verschillende adaptogene paddestoelen te proberen koop ik dit jaar ook mijn eerste microdose kit. Een microdosering van een psychedelische stof kan ervoor zorgen dat je concentratie wordt geboost en dat je creatiever word. Nowadays word het steeds meer gebruikt door creatives om hun eigen potentie te vergroten op gebied van flow en focus. Omdat de dosering extreem laag is, is het geen wilde trip en ervaar je geen visuele vervorming oid. Het effect is heel subtiel maar daardoor juist erg krachtig.. Omdat ik veel thuis werkte kon ik dit tijdens lockdown in alle rust uitproberen. Mijn keuze was iets natuurlijks, namelijk psilocybine in vorm van truffels.

Deze ervaring bracht mij vooral in contact met mijn creativiteit. In meditaties leek ik net wat dieper te kunnen gaan, er is er namelijk meer focus en minder afleiding. Ook heb ik gemerkt dat ik op een microdosering beter kan benoemen wat ik nodig heb om mijn innerlijke balans te behouden. Dit komt omdat ik qua gemoedstoestand nog introverter word dan ik al ben en nog beter mijn eigen stem kan horen. Als dat in het moment betekent dat ik moet dansen of schrijven, dan doe ik dat. Als het betekent neem een disconap, dan ga ik gewoon slapen. Daardoor ga ik minder snel over mijn mentale grenzen en voel ik me goed in mijn vel. Persoonlijk had ik niet het idee dat ik er effectiever van werd qua werk, maar volgens mij is dat voor iedereen verschillend. Ik voelde me wel degelijk meer gefocussed en creatiever!

The verdict
Al met al kijk ik terug op een heel boeiend experiment dat vooral de deur verder heeft open gezet om te bewegen vanuit zielsniveau. Het lijkt alsof ik sinds deze ervaring anders geijkt ben. Mijn referentie voor balans is verandert, het voelt alsof mijn pallet aan uiting en emotie vergroot is op microniveau. Het is een kleine ervaring met grootse impact die me heeft geholpen mijn grenzen en behoeftes te herdefinieren. Adaptogenen houden me scherp & actief en microdosering nodigt mij uit om minder serieus te zijn en meer te spelen. Voor iemand die alles in life rete serieus nam een welkome aanvulling die fijne perspectieven heeft gebracht. Microdosering haalt net dat randje eraf waardoor ik meer fun heb in contact met mezelf en met anderen. Al met al voor mij dus een positieve ervaring!

Mocht je microdoseren boeiend vinden kan ik je aanraden om je eerst goed in te lezen. De sweetspot van de ‘ideale dosis’ verschilt per mens en per product. Het kost even wat tijd om hier achter te komen maar dan heb je ook wat (vaak word er aangeraden om het 4 weken in een vast ritme te proberen om er achter te komen wat voor je werkt). Adaptogenen heb ik trouwens volledig omarmd! Mocht je hier aan beginnen kan ik wel aanraden om per product goed te checken wat het precies doet omdat sommige stoffen invloed hebben op bepaalde ziektebeelden of bijvoorbeeld zwangerschap.


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.