Next Prev
 

Menu

Boekweitpannekoekjes

Tags: , , ,

Laatste weken ben ik een beetje aan het experimenteren met glutenvrije producten. Zo nam ik laatst van de Ekoplaza een zak boekweitmeel mee naar huis. Wat kan je hier mee? Je kan er heerlijk pannekoekjes mee bakken! Hier een recept:

Ingrediënten
– 1 ei

– 100 ml melk
Ik heb rijstemelk gebruikt, maar een andere melksoort kan ook.

– Snufje zout
Zout? Ja zout! Als je iets zoets bakt moet je altijd een klein beetje zout toevoegen, dat versterkt namelijk de smaak van zoet.

– 1 flinke theelepel bakpoeder
Ik heb wijnsteenpoeder gebruikt, maar met gewone bakpoeder werkt het ook. Door het bakpoeder krijg je een american pancake effect.

– 4 flinke eetlepels boekweitmeel
Mocht je beslag nog iets te dun zijn, kan je altijd meer meel toevoegen.

– Minimaal 1 half stuk gula jawa fijn gesneden. (als je van zoet houd, zou ik 1 stuk gebruiken)
Gula jawa is Javaanse palmsuiker, je kan het vinden in de toko, meestal verpakt in een rol. Het voordeel van deze suiker is dat hij minder zoet is dan gewone kristalsuiker. De suiker is iets plakkerig en heeft een karamelachtige smaak en geur. Het gezonder voor je dan gewone kristalsuiker omdat het ongeraffineerd is, het bestaat voornamelijk uit sucrose. Dit zorgt ervoor dat ons lichaam deze suiker langzaam opneemt waardoor de suikerspiegel veel minder snel zal stijgen.

– Kokossnippers
Naar smaak toevoegen, ik heb zelf 2 flinke eetlepels gebruikt.

Beslag
1. Begin met de droge ingrediënten te mengen behalve de kokos, dus het zout, bakpoeder, gula jawa en het meel.

2. Voeg vervolgens de melk en het ei toe.

3. Voeg de kokos op het laatst toe. Begin met 1 eetlepel en kijk dan even hoe het beslag er uit ziet. Is het nog goed schenkbaar? Dan zou ik wat meer kokos toevoegen.

4, Bakken maar! Ik heb er 6 kleine pannekoekjes uitgehaald.

Tip: Van gula jawa kan je ook hele lekker stroop maken!
De regel is 1 deel water op 2 delen suiker, dit breng je dan aan de kook in een pannentje. Je kan hier evt naar smaak ook nog citroenrasp of kaneel aan toevoegen.