Next Prev
 

Menu

Vanity Roxane x Green Vibes 2020

Ik wil je voor een paar minuten meenemen naar een ander jaartal, namelijk het jaar 2007. Ik studeerde in die tijd aan ROC De Maere en was bezig om een papiertje te halen als multimedia vormgever (niet zo spannend). Inmiddels was ik in het 3e jaar beland en had ik vanwege de invulling van het curriculum veel vrije tijd om handen. Daar maakte ik gretig gebruik van, vooral voor niet studiedoeleinden (wel spannend)! Twee jaar daarvoor had ik mijn DJ-set gekocht. Daarom zat ik geregeld in de trein om mijn groteske honger voor nieuw vinyl te stillen.

In die tijd draaide ik mijn platen enkel en alleen in mijn kleine slaapkamer. Die kleine slaapkamer, was mijn safe space, een lab waar ik ongestoord kon werken aan mijn skills. Als ik terugkijk was het een aparte tijd. Ik groeide op zonder Yoda die mij vertelde hoe dingen werkte in een era waar het concept DJ tutorial nog nergens op het internet te bekennen was. De enige bijbel die ik had was de DVD Scratch (2002). Als mensen uit de scene vermoedens hadden dat ik bezig was met draaien ontkende ik stellig. Ik had tijd nodig om dingen uit te vigileren en was als stille introvert zo niet ready om mijn kunsten te delen met een publiek.

In 2007 kwam daar verandering in. Een vriendin van mij was voor een project benadert om een serie events te draaien en vroeg me: “Hey Van, mag ik je platen lenen? Of wil je met me teamen en ze zelf draaien?”. Zoals je vast wel kan raden koos ik voor het laatste. We teamde en deden zo samen onze allereerste gigs. Vanuit deze foundation werd de naam Vanz geboren en gingen we als duo verder onder de naam: Spread-Love DJ Collective. Er volgde een periode die bestond uit nachten doorhalen, kratten met vinyl slepen die werden gehonoreerd met vele mediocre fees *inserts Tupac – Do for love*. Maar oh boi, voor geen geld had ik deze tijd willen missen!Tussen de pyramides van
de WitBreuksWeg was er
iets magisch gecreëerd…


Dat jaar draaide ik ook mijn allereerste festival… Ergens diep op de campus van de Universiteit van Twente was het een groep studenten gelukt om vanuit het niks een klein festival op te zetten. Tussen de pyramides van de WitBreuksWeg was er iets magisch gecreëerd: een community waar underground artiesten hun kunsten konden vertonen aan een groter publiek. Kenmerkend voor de early days van dit festival was dat je bij de ingang een bierpul kreeg waarmee je de hele dag unlimited (goor) bier en frisdrank refill kon halen *hoi Danny*. Dit in combinatie met de goede underground programmering zorgde ervoor dat deze lituation binnen no time uit groeide naar een volwaardig festival. Ondertussen bestaat het ook alweer 18 jaar. Over welk festival heb ik het? Over Green Vibrations natuurlijk!

Als DJ groeide ik met het festival mee en draaide ik er zeker nog 8 andere edities (misschien wel meer, ik ben eerlijk gezegd de tel kwijtgeraakt). Door het lokale karakter gaf Green Vibes mij als DJ veel ruimte voor experiment. Dit is heel erg belangrijk als jij je artistiek aan het ontwikkelen bent! Als creative producer draag ik al jaren bij aan het jaarlijkse artwork. Een van de vetste opdrachten van het jaar die een collab met de opperbazen van Beeldgeneratie mogelijk maakt! Het mag wel duidelijk wezen, de Green voelt ergens als thuiskomen en heeft een speciaal plekje in mijn hart.Dit jaar mag ik het
festival ook op een nieuwe
manier ondersteunen…


Dit jaar ga ik het festival ook op andere een manier ondersteunen. Samen met Aimée programmeer ik de bass stage. Dit is een plek waar hiphop, beats en bass gaan samenkomen, een plek die we met onze female energy hopelijk wat diverser kunnen maken. En dat voelt goed! Het is amazing om te kunnen teruggeven aan een festival wat mij door de jaren onbetaalbare rijkdom heeft gebracht! Ik kan geen andere plek aanwijzen waar zoveel van mijn (creatieve) vrienden op 1 dag allemaal samenkomen. Met lokale helden in het vizier zijn we op een missie om een te gek programma neer te zetten! Op naar 21 Mei! Op naar de 18e editie van Green Vibrations!

Fotografie: Jelmer Visser


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.