Next Prev
 

Menu

UrbanLab040: Urban culture in hartje Eindhoven

Op een dag tipt mijn lieve HipHopHuis collega Amal mij met een vacature… “Hey check deze story! Ze zoeken bij UrbanLab40 een communicatiemedewerker, lijkt me echt iets voor jou!” Ik kijk en lees, hmm… Dit profiel klinkt inderdaad als iets voor mij! Maar hmm, wait? Het is in Eindhoven? Ga ik dat trekken? Nog meer treinreizen in de week? Maar wacht eens, ik ken daar iemand! Weet je wat… Niet geschoten is altijd mis, ik reageer gewoon!

Zo gezegd zo gedaan, ik ga op gesprek en vanaf november 2018 start ik 1 dag in de week als communicatiemedewerker in Eindhoven bij UrbanLab040. UrbanLab040 is een platform binnen Dynamo (het grootste jeugdcentrum van Nederland) waar jong talent de kans krijgt zich te ontwikkelen naar TOPtalent onder begeleiding van regisseurs, coaches en docenten. In Eindhoven kom ik terecht in een team van amazing mensen. Ik werk er freelance maar door hun Brabantse gastvrijheid voel ik mij altijd included en never nooit een externe.” Net als binnen het HipHopHuis

staat hiphopcultuur bij
Urbanlab040 centraal. “Net als binnen het HipHopHuis staat hiphopcultuur bij UrbanLab040 centraal. Het grote verschil is echter dat Dynamo werkt vanuit welzijn en HipHopHuis werkt vanuit cultuur. Een ander groot verschil is dat Eindhoven als stad een duidelijke visie hanteert op het gebied van urban. De stad herkent en erkent zijn helden hierin. Er zijn namelijk een heleboel Eindhovenaren die op wereldniveau meedraaien op het gebied van BMX, Freerun en Breaking. Urban in Eindhoven is daarom serious sh*t en is er ruimte voor talloze grote events. Dit betekent trouwens niet dat organisaties hier niet hoeven te lobbyen voor hun ideeën, maar in vergelijking met een boel andere steden zijn ze wel wat verder.

Het leuke van het werken in 2 soortgelijke (maar toch verschillende) organisaties is dat ik nu kan verbinden tussen Rotterdam & Eindhoven (en Enschede 😉 ). Omdat ik op verschillende plekken in het land ben krijg ik veel meer mee van de scene in de breedte en ontmoet ik constant leuke nieuwe mensen. Ik realiseer mij ook dat het werk wat ik doe niet persé heel moeilijk is, maar vooral specifieke voorkennis vereist. Omdat de hiphopscene niet altijd goed gedocumenteerd is, met name op lokaal/regionaal niveau is het onmogelijk om iemand op zo’n type functie te zetten met enkel een communicatie achtergrond. En ook al zou je er meer over willen leren, als je er buiten staat zijn er weinig toegankelijke bronnen over dit onderwerp beschikbaar. In feite zijn de OG’s in de scene onze wandelende boeken.

Het geeft mij veel voldoening om binnen een organisatie te werken waar ik intrinsiek achter sta. Ik ben nu een jaartje aan het reizen en ik heb daar nog geen enkel moment spijt van gehad. In het begin was het vooral nieuwe structuren creeëren voor lopende communicatie, maar nu, na een jaar verschuift de klus steeds meer naar het strategische vlak. Daardoor blijft er nog steeds voldoende uitdaging. Dit vind ik trouwens ook echt te gek aan langlopende klussen. Als je ergens intern zit kan je op termijn echt iets voor elkaar krijgen. Dat deed ik bijvoorbeeld ook voor Beeldgeneratie, ik zat er 8 maanden 1 dag in de week intern als freelance projectmanager.

Ergens echt op je plek zijn is mij heel veel waard. Ik zou ook bij een saai bureau om de hoek kunnen werken, maar geld nog gemak is niet mijn belangrijkste motivatie. Dat brengt me bij het volgende punt, in 2019 ben ik meer gaan leven vanuit mijn Human Design. What the f*ck is Human design? Binnenkort meer…


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is sowieso een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.