Next Prev
 

Menu

The way of the Tao

Eerlijk gezegd heb ik nooit eerder over geschreven. Maar ik en mijn gezondheid hebben door de loop der jaren al heel veel gezien en samen meegemaakt. Van allergologen, longartsen, dermatologen en ga zo maar door, ya girl have seen it all… De medicatie, behandelingen, therapieën, operatietafels zijn mij niet vreemd. In de loop der jaren hebben verschillende artsen me met goede intenties doorverwezen en geprobeerd te helpen met mijn klachten. Totdat er een moment kwam dat ik voelde dat ik totaal geen regie meer had over mijn eigen lijf. Moe van de molen begon ik te researchen of er geen alternatieve routes voor mij bestonden.

Na een tijdje researchen kwam bij een orthomoleculaire therapeut terecht en vanaf dat punt is er heel veel voor mij veranderd! Binnen een paar maanden, door het aanpassen van voeding, was ik opeens van een aantal van mijn grote klachten af (like stuff, waar ik via de reguliere weg werkelijk jaren mee heb gestruggeld). Het bijkomende effect was dat ik langzaam aan steeds meer van mijn medicatie kon laten staan (mijn longarts verklaarde me destijds serieus voor gek). Een grote overwinning die mij leerde hoe raar het eigenlijk is dat Westerse geneeskunde zo focust op symptoombestrijding en nooit holistisch kijkt naar ons lichaam. Voor alles lijkt er wel medicatie te zijn *inserts rolling eyes*. Nu snap je waarschijnlijk meteen waarom mijn foodgame op een level is, heb letterlijk mezelf aangeleerd eten vanaf scratch te koken. Als ik crap eet zoals bewerkt voedsel of shit uit pakjes heeft dit direct invloed heeft op mijn gezondheid.

Let food be thy medicine
Mijn avontuur met een orthomoleculaire therapeut leerde me dat de definitie ‘voedzaam’ eten voor elk lijf weer wat anders betekent. Voeding is als brandstof, in de ene gaat Diesel en in de andere Euro 95. Een ‘health’ suggestie op Pinterest die zegt eet elke dag avocado gaat dus eigenlijk niet op. Wat werkt voor jou lijf is volledig afhankelijk van wat jij kunt verteren en verdragen. Wil je iets met voedingsleer kan ik je echt aanraden om hier een professional voor te beraden. Ga je hier mee aan de slag is er een hele grote kans dat (kleine) gezondheidskwaaltjes die je hebt geaccepteerd als ‘normaal’ opeens zullen verdwijnen.

Sinds ik mijn weg heb gevonden binnen de alternatieve routes ga ik nog zelden naar mijn huisarts. Dat doe ik eigenlijk alleen nog als er iets heel acuuts aan de hand is. Voor de rest ga ik preventief naar een acupuncturist die mijn lichaam en geest in check in houd. De Chinese elementen leer kijkt namelijk to-taal anders naar het lichaam dan de Westerse manier. In mijn optiek is het veel completer, waardoor een behandeling vaak veel specifieker kan worden gemaakt. Dit vertaal ik ook terug in wat ik eet. Zo ontbijt ik nu altijd met warm eten in de ochtend en dat is lifechanging voor mijn lichaamstype geweest (ik had het namelijk altijd koud). Ik leer steeds meer over de werking van ons lichaam via Chinese geneeskunde en ben het afgelopen jaar hier steeds meer over gaan lezen.

De Tao x Nei Dan Kung
Acupunctuur is onderdeel van het Taoïsme, een Oosterse stroming die al meer dan duizenden jaren bestaat en een verbinding maakt tussen beweging (bijvoorbeeld Tai Chi en Qigong), voedingsleer, geneeskunde (Acupunctuur en Tuina), filosofie (De Tao Te Ching van Lao Tze) en meditatie. 1 van de thema’s waar ik in 2020 op ben gaan inzoomen is hoe het Taoïsme kijkt naar seksualiteit. Dit word gezien als belangrijke (zo niet de belangrijkste) energiebron die ons in staat stelt de helft van een ander mens te maken. Maar de Tao zegt ook, wat als je die energie nou niet inzet voor voortplanting, maar voor jezelf? Als je leert dit te transformeren heb je een bak extra vermogen die je kan gebruiken voor je eigen gezondheid. Dit noem je transformatieseksualiteit, het doel hiervan is bewustzijnsontwikkeling, onsterfelijkheid en voortreffelijkheid.

Als je hier meer over wil weten kan ik je aanraden om te zoeken naar Nei Dan Kung (interne alchemie), met deze theorie kan je de 3 belangrijkste energiebronnen in je lijf beïnvloeden (Chi, Jing en Shen). In lockdown ben ik via een cursus mijn eerste stapjes gaan maken in Nei Dan Kung en met resultaat! Waar vipassana mij uitdaagt om gedisciplineerd te werk te gaan, nodigt de Tao mij uit om een verbinding te maken met mijzelf, om te rusten, om lui te zijn en om meer te glimlachen. Ik train nu een jaar Taoistisch, maar zie duidelijk dat mijn energielevel is geshift, voel me meer te open en vrolijker. Ik signaleer veel sneller mijn grenzen waardoor ik overall minder stress ervaar. Daarnaast is het leuke bijproduct van de training is dat ik met mijn eigen seksualiteit een verdieping heb kunnen maken. In 2021 hoop ik hier mee door gaan met een vervolgtraining.

Mocht je hier meer over willen weten is het misschien goed om mij te DM-en. Realiseer me dat dit onderwerp nog wel wat uitleg nodig kan hebben. Tegelijkertijd kan ik mij voorstellen dat als je hier nog nooit van hebt gehoord dat je nu wellicht licht fronsend naar je scherm aan het loeren bent. No worries, Connect mij! Mocht je het boeiend vinden dan vertel ik je er graag meer over 😉


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.