Next Prev
 

Menu

Terugblik: 14 weken in Corona Lockdown

What a time to be alive! De afgelopen maanden raakte ‘the inters of web’ tijdens de lockdown volledig overspoeld met online content. Aangezien iedereen en de oma van je vriendin opeens de live functie op de socials had ontdekt ging mijn systeem in overload. Al die prikkels waren voor mij om te janken. Ga niet zenden omdat je kan zenden, maar breng waarde!

Maar ja, hoe ga je daar als creatief mee om als je niet mee wil in de zendstroom, maar tegelijkertijd ook geen struisvogel wil zijn? Wat is het doel van creatief en ondernemend zijn als je vervolgens precies niemand laat weten welke epic shit je aan het maken bent?


Mijn oplossing, een weekly Instagram story update die er toe doet: een samenvatting die mijn progressie liet zien. Elke week liet ik weten wat mij bezighield, voor wie ik had gewerkt, wat ik had gelezen en welke vette films ik had bekeken. Het grote voordeel was dat ik maar 1 keer per week online hoefde te doen!

Met dit blog blik ik terug op een 14 -tal wekelijkse samenvattingen… Omdat mijn hoofd voor een paar maanden gevrijwaard was van alle voorbereiding die bij het treinreizen kwam kijken hield ik tijdens deze lockdown een berg energie over! Eigenlijk deed ik bijna alles wat ik eerder deed, maar dan in een andere vorm…

Health

Twente bleek de perfecte plek om deze lockdown uit te zitten. Door de groene & rustige omgeving ging ik geregeld met homies wandelen in de natuur. Routine hield mij sane, na ruim 2 maanden ging ik nog steeds om 6.30 op. De dag starte ik vaak met meditatie, een korte work-out of een wandeling. Sport was door het reizen lastig te integreren, maar thuis ging dat stukken beter! Ik gebruikte een work-out app om in beweging te blijven. Iets wat ik trouwens geen f*ck aan vond (sorry, ik haat sport).

Om mijn gezondheid op peil te houden ging ik pre-corona geregeld naar de acupunctuur, vanwege de maatregelingen was dat niet meer mogelijk. De afgelopen tijd heb ik mij daarom extra verdiept in TCM (Traditional Chinese Medicine). De kwaaltjes die ik had pakte ik thuis aan via tuina. Daarnaast greep ik een kans om een online cursus te volgen in TAO. Hiermee leerde ik om mijn eigen chi (energie) te versterken door middel van meditatie. En met succes! Nu, na 3 maanden training kan ik serieus zeggen dat ik hier de mentale en lichamelijke vruchten van begin te plukken.

In een tijd waar fake news de boventoon voerde haalde ik extra waarde uit betaalde journalistiek. Mijn abonnement op De Correspondent droeg elke dag weer bij aan mijn sanity. De eerste 3 weken liep ik trouwens volop rond in sweatpants en hoodies, maar daar had ik al snel genoeg van. Lockdown leerde mij dat ik het fijn vind om een effort te maken, niet voor een ander, maar voor mijzelf.

Creativity

Een van mijn favoriete bezigheden was het random rondstruinen in de bibliotheek van Rotterdam om vervolgens boeken te vinden over een onderwerp waar ik nooit van mijn leven over had gehoord (waar ik vervolgens alles over wilde weten)! De online bibliotheek zorgde ervoor dat ik in lockdown nog steeds genoeg boeken kon lezen. Al werd het vinden van leuke exemplaren wat specifieker en minder spontaan. Toch las ik nog steeds zo’n 21 boeken weg, vooral over Japanse eetcultuur en Chinese geneeswijzen.

In Rotterdam at ik geregeld na werk buiten de deur (veelal Ramen). Toen de horeca was gesloten heb ik de tijd aangegrepen om mij verder te verdiepen in de Japanse keuken. Bijna elke week probeerde ik vanaf scratch een Ramen recept uit, trok ik mijn eigen bouillon en fixte eigen smaakmakers zoals tare en olie. Door elke week wat nieuws te proberen heb ik een shitload aan nieuwe smaken, bereidingen en producten ontdekt.

Gezamenlijke studio sessies of draaien in clubs kon even niet meer, daardoor waren mijn maandelijkse B2B DJ sessies met Aimée en mijn fissa Sub⚡Base even niet meer mogelijk. Gelukkig zijn de gigs nu langzaam weer aan het terugkomen, zoals later deze maand in de nieuwe Spacebar. Mijn radioshow Air Waves op ITMOTR gaat gelukkig vanaf eind juli ook weer van start met als gast eindbaas Jakuza! In de tussentijd draaide ik wat online streams, dat was even wennen. De magic van een DJ-set zit em voor mij toch wel echt in de interactie met het publiek.

Verder heb ik heel veel tijd besteed aan films kijken, keek er zo’n 112. De titels kan je vinden via mijn Letterboxd account.

Werk

Werken vanuit mijn home office was verrassend goed te doen! Door hangouts en groep apps werd werk heel effectief en kreeg ik meer af dan op kantoor. Toch vind ik het niet echt een menselijke manier van werken. Ik mis de gebaren van zorg die ik normaal kan maken naar mijn collega’s. Dat zit hem in kleine dingetjes… Bijvoorbeeld wanneer je ontdekt dat collega x niet goed in der vel zit en je brengt hem of haar even een bak koffie. Of de spontane smalltalk die ontstaat wanneer je samen wacht tot het theewater ready to go is. Dit zijn de momenten waarin je in tuned op de gemoedstoestand van collega’s, waarin je samen lacht om de stommiteiten van het weekend of hoort over ‘tussen neus & lippen dingen’ die via een formele weg nooit bij je terecht komen. Dit zijn de momenten, die er werkelijk toe doen. Dit is wat werken menselijk maakt!

Thuis heb ik geen afleiding, geen telefoontjes of mensen die random aan men desk staan. Daardoor ging ik vaak in hyperfocus, vergat ik pauzes te nemen en werkte ik vaak over. In het begin drainde mij dit volledig! Gelukkig stopte dit toen SuperHenk83 mij de master tip gaf om pomodorro te installeren. Door te werken in korte sprints van 25 minuten kreeg ik vanzelf een seintje wanneer het tijd was voor een break.

Mijn freelance opdrachten liepen trouwens gewoon door. Ik werkte als creative producer samen met Fisuals voor een 48hour film project. Samen met de might Handstand crew werkte ik aan een campagne voor Concordia genaamd GoudinTwente. Wekelijks droeg ik bij aan de marcom van Urbanlab040 en ging ik een strategisch traject in met de fijne peoples van Amenti Movemeant.

The verdict

Mijn tijd in lockdown liet me realiseren hoe privileged ik ben. Elke dag voel ik me dankbaar dat ik al die dingen die ik hierboven noem vanaf mijn huis kon doen. Het laat me realiseren dat mijn thuis niet alleen een plek is waar ik woon, maar vooral een plek is waar ik ongestoord werk, chill, leer en creëer.

Ik schrijf hier vaker over, maar ik besef me al een paar jaar dat de sociale druk en responsiviteit (het altijd aan staan) wat heel normaal was in pre-corona tijden niet voor mij is weggelegd. Ik kan best goed multitasken, maar ik wil helemaal niet multitasken. Het liefst doe ik dingen met aandacht & focus. Niet alleen in mijn werk maar juist ook in sociaal contact. Nu heel de wereld op deze tip zat voelde ik mij juist extra chill, sociale verwachtingen van anderen waren opeens nergens meer te bekennen. Mijn inner introvert was living her best life!

Terugblikkend was het niet meer kunnen reizen het mooiste cadeau ooit! Toen ik niet meer naar buiten kon moest ik wel naar binnen, naar mijzelf. Als ik iets heb geleerd, is dat deze periode alleen maar blootlegt wat toch al niet duurzaam was. Ik heb geen verlangen naar old normal. Besef, old normal bestaat niet meer…

P.s. Laten we alstublief niet vergeten hoe retardian die toiletpapier hamsteractie was. Humanity what’s wrong with you?!?!


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.

2 thoughts on “Terugblik: 14 weken in Corona Lockdown”

  1. Henri Bruel
     · 

    Wat fijn om wat van je te horen op deze manier, Vanity ❤️❤️❤️

  2. Susanne Pijloo
     · 

    Goed bezig lieverd,heel goed. love you