Next Prev
 

Menu

SUB⚡BASE: mijn nieuwe thuis voor hiphop, beats en dubstep

In 2008 ging ik heavy op de beats, Dilla was 2 jaar daarvoor overleden en het genre instrumentale hiphop (beats) nam na zijn dood een vogelvlucht. Namen zoals Flying Lotus en Hudson Mohawke werden de nieuwe fakkeldragers van een compleet nieuwe stroming. Het was toen dat ik voor het eerst een vinyl in handen had van Techtonic. De naam Flying Lotus trok mijn aandacht, toch was het de B-kant die mij intrigeerde… Een tune van Joker genaamd ‘Untitled rsn’. Toentertijd kon ik die sound nog niet echt plaatsen maar ik vond het super sick… Pas veel later leer ik dat die Joker tune onder Dubstep valt.

Sindsdien ben ik als hiphophead dit genre stilletjes gaan volgen. Antisocial, Deep Medi, Argon, Techtonic en Hyperdub werden mijn nieuwe ding. Maar als DJ hiermee het podium pakken, nee daar was ik nog niet mee bezig… Dat ik hier nooit mee naar buiten ging heeft vooral te maken met ‘the sense of belonging’. In de loop der jaren ontwikkelde ik zo’n specifieke smaak dat ik vaak geen idee had waar ik echt bij hoorde. Met mijn soulvolle voorkeuren was ik niet hard genoeg voor de bass scene, tegelijkertijd was ik een vreemde eend in de bijt binnen de beats scene. Door de ongezonde hype die Dubstep meemaakte was het genre ondertussen ook nog eens bevuild geraakt door de commercie, dus zegt het maar… Wat doe je dan?“Als het er niet is,
kun je het dan niet
gewoon zelf maken?”


Thuis ging het zoeken van nieuwe muziek en het draaien gewoon door. Om het leuk te houden wisselde ik mijn thuislab af en toe in voor een sporadische B2B sessie in Artez of Atak met matties zoals Jakuza en Jlsxnd7rs … Ergens vond ik het altijd jammer dat er geen platform meer was voor die sound (die was er vroeger trouwens wel, big up Jakuza)… Mijn hiphop state of mind zette daar vaak vragen bij. Als het er niet is, kun je het dan niet gewoon zelf maken? Bish, waarom huilen in een hoekje als je de capaciteit, ervaring en connecties in huis hebt om zelf iets te creëren! Dit moet en kan anders…

Begin 2019 heb ik daarom een meeting met Aimée en HGHR LVLS. Zij voelen precies wat ik voel. Samen beginnen we een nieuw hoofdstuk in Enschede, dit hoofdstuk heet SUB⚡BASE. SUB⚡BASE is ons nieuwe bass collectief, een nieuw huis waarmee we hiphop, dubstep en experimental beats weer terug op de kaart brengen in de 053. Na deze meeting volgde er een heleboel studio B2B sessies samen met Aimée. Samen gaan we ook naar buiten en draaien we op het Green Vibrations Festival maar ook tijdens verschillende radiostreams zoals ITMOTR en 010Loves140.

Al die ervaringen zorgde ervoor dat we op vrijdag 13 december ready waren om de allereerste editie van SUB⚡BASE te dragen. Qua vibe hebben we precies neergezet wat we van te voren voor ogen hadden. Met een Funktion One systeem in de N8kelder en een hele prima opkomst kijk ik blij terug op een sicke avond. Artistiek gezien deden we iets uitdagends en brachten we nieuwe flavour in het culture landschap van Enschede. Much needed en dit smaakt naar meer…


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is sowieso een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.