Next Prev
 

Menu

Off the grid in Engeland

Als het stil is op mijn socials, kan dat maar twee dingen betekenen. Of ik ben op reis, of ik ben een retraite aan het doen. De afgelopen tijd was het nummer twee. Ik zat in Engeland voor een 10-daagse vipassana retraite….Groene heuvels, velden, bossen en super schattige cottage huisjes, dit zijn wel de kernwoorden die de omgeving van Dhamma Padhana het beste omschrijven. Dit meditatiecentrum gelegen op een heuvel ergens op het Engelse platteland is een oase van rust. Padhana biedt plek aan zo’n 60 studenten. En een fijne bijkomstigheid; iedereen heeft zijn eigen kamer en badkamer. Doordat ik dit keer mijn eigen ruimte had ervaarde ik deze retraite fundamenteel anders. Door het isolement kon ik me volledig focussen op mijn eigen proces.

Mensen hebben me deze week gevraagd of ik het fijn had, maar weetje, fijn is niet het woord. Als alles om je heen stilstaat en er zijn geen prikkels meer, heb je alleen nog maar jezelf en je gedachtes en dat kan confronterend zijn. Vipassana onderwezen vanuit het gedachtengoed van S.N. Goenka is geen milde vorm van meditatie. Je staat elke dag om 4 uur op en mediteert zo’n 10 uur per dag. Er heerst nobele stilte, je praat met niemand. Mijn isolement ging in Dhamma Padhana ook nog eens next level toen ik op dag 1 een meditatiecel toegewezen kreeg. Dit is een afgesloten ruimte waar ik bijna 5 uur per dag zonder licht en geluid heb kunnen werken. Yeah, that’s right… Ik heb vrijwillig 10 dagen van mijn leven alleen in een donkere cel gezeten. Een mentale uitdaging die ging over het zoeken naar comfort in een oncomfortabele situatie.Een vadsige bouwvakker trapte mij
heel even van mijn Dhamma wolk af…”


Naast de meditatiehall zijn ze bezig met het bouwen van een nieuwe Pagoda (een meditatiespot 2.0, zie plaatje in banner). Elke dag waren daar bouwvakkers aan het werk. Je hoorde ze zelden praten. Maar op een dag hoorde ik ze fluiten. Niet naar de vrouwen, oh nee dat niet! Iemand floot de melodie van Dr.Dre & Snoop Dogg – Nuthin’ but a G thang…. Toen het gebeurde keek ik met argusogen om me heen… Fuck, hoor ik dit in mijn hoofd??? Gebeurd dit echt??? Kort daarna hoorde ik het weer! Een vadsige bouwvakker trapte mij heel even van mijn Dhamma wolk af… Voor een paar seconden was ik weer in de bewoonde wereld… Hiphop, it’s bigger than religion!

Sinds ik werkzaam ben bij HipHopHuis ben ik verplicht om mijn leven met discipline in te delen. Ik sta vaak vroeg op en maak lange dagen. Daardoor was de transitie naar ‘retraite life’ dit keer misschien nog wel makkelijker dan de keren daarvoor. Vipassana is voor mij dé manier om uit dagelijkse beslommeringen te stappen en mijzelf scherp te houden. Ik houd van de discipline die erbij komt kijken, het daagt me mentaal uit. Het brengt me altijd nieuwe en onbetaalbare perspectieven waardoor ik me verder ontwikkel als mens.Kendrick zou hierover zeggen;
Sit down, be humble!”


De cursus werkt op basis van vrije gift, dit betekent dat je mag doneren nadat jij je eerste 10-daagse hebt afgerond. Als je geeft, betaalt je om een cursus voor andere studenten mogelijk te maken. Zo blijft vipassana puur en toegankelijk voor iedereen. Door de goedheid van anderen kan je 10 dagen als een non of monnik leven. Daar wordt je dankbaar van, Kendrick zou hierover zeggen; “Sit down, be humble!

Mindfullness is altijd een verijking en dat kan ook in andere vormen en maten. Doe bijvoorbeeld eens mee aan de online 30-days challenge van de homies Ivo & Bart van Richting Rust. Liever wekelijks aan de slag? Dan ben je bij kindred spirit Gill van House of Mindfullness aan het juiste adres. Is training of coaching meer je ding? Check dan Banana tree van strijder Ferry!


Vipassana is een meditatie- en observatie techniek onderwezen door S.N. Goenka (spreek je uit als Gwenka). Met je eigen lichaam als framework leer je doormiddel van de techniek niet te hechten aan dingen die prettig of onprettig voelen. Hierdoor leef je meer in het nu, leer je verandering te waarderen en dat niks in het leven voor eeuwig is. Eerder deed ik mijn 10-daagses in België bij Dhamma Pajjota (retraite 3 / retraite 1). Lees meer over de techniek via dhamma.org.