Next Prev
 

Menu

Off the grid in België

Tags: , , , , , , ,

Mensen die mij veel volgen op Insta hebben het misschien wel gemerkt, het was de afgelopen twee weken behoorlijk stil op mijn feed. Uiteraard had dat een reden, ik verbleef in België. Niet om Vlaamse frieten en Luikse wafels te munchen’, nope non of that… Ik was op een plek zonder internet, televisie, mobiele telefoons of pratende mensen, ik ging naar België voor een 10-daagse vipassana cursus.

Vi-pas-sa-naa? Que? Vipassana is een meditatietechniek uit Birma. Drie jaar geleden kwam ik er voor het eerst mee in aanraking na mijn afstuderen aan het Saxion (2013). Vipassana is geen religie, het aanbid geen god en het heeft ook niks te maken met rituelen, zweverigheid of wierook, vipassana is slechts een manier van observeren. Het leert je het leven objectief te zien zonder verlangen of afkeer waardoor je uit je lijden komt. Lijden klinkt als een zwaar woord… Toch, nu drie jaar later, realiseer ik me dat mijn leven sindsdien niet meer hetzelfde is geweest, het is werkelijk lichter. Afgelopen cursus was de derde keer dat ik een 10-daagse deed. Echter was het de eerste keer dat ik naar het center ging als ‘dhamma server’. Serven a.k.a. dienen betekent dat jij jezelf opoffert voor anderen, zodat zij 10 dagen zonder zorgen kunnen mediteren. Met een klein team zorg je de hele dag voor de maaltijden van ruim 100 mede-studenten. Dienen begint om 5:00 s’ochtends en gaat door tot 22:00 s’avonds. Je maakt lange dagen die je gelijkmoedigheid enorm op de proef zullen stellen. 

Het was een fysiek zware ervaring die me weer iets meer heeft geleerd over compassie. Compassie voor anderen en goede intenties kan je alleen opbrengen als je zelf goed in je vel zit. Dienen heeft me bewust gemaakt niet over mijn eigen mijn grenzen te gaan en aan de rem te treken ook al lijken de verantwoordelijkheden die je hebt te groot en niet overdraagbaar. Werken in de keuken loopt parallel aan het echte leven en is daarom een goede omgeving om een balans te vinden tussen werk en meditatie.

Sinds dat ik terug ben is mijn ego is weer een stukje verder afgebroken, ik ben weer iets dichter bij mijzelf. Het was een hele dankbare ervaring die ik elke ‘old-student’ kan aanraden. Sowieso kan ik vipassana aanraden, in de stilte zal je het beste gesprek ever voeren, die met jezelf…


Sidenote: Sinds dat ik vipassana beoefen is mijn leven veel lichter geworden, veel relaxter. Hoe ik emoties ervaar, relaties met mensen aan ga en deal met situaties is nooit meer hetzelfde geweest. Doordat ik vipassana toepas kan ik een afstandsrelatie hebben zonder lijden. Daarnaast geloof ik dat sinds mijn tweede 10-daagse cursus mijn grappen significant beter zijn geworden. Ik voel me vrijer in mijn expressie, ben scherper, hecht me minder aan situaties en geniet veel meer van het nu. Voel jij ook wel wat voor 10-dagen stilte en observatie? Ga dan naar dhamma.org