Next Prev
 

Menu

NYC: Dag 8

Vandaag is mijn laatste dag in New York. Ik kan niet geloven hoe snel deze 7 dagen voorbij zijn gegaan. Ik heb in een sneltrein gezetten die maar leek te stoppen. Zoveel impressies, nieuwe ervaringen, mensen en prikkels.

Vandaag checken we samen met een groot deel van de groep uit. Daarna ga ik samen met Georgina, Lawin en Fabian richting 5th Avenue en Broadway. Georgina en ik zijn ernstig opzoek naar een paar Vans om onze laatste dollars op te kunnen maken. Nieuwe Vans is niet aan mij besteed. Al snel vind ik een leuk vest. En van een ander deel van mijn overgebleven geld haal ik wat all american chocolade producten. Zoals speciale M&M’s, Chocolate bars en Oreo producten. Leuk en lekker voor thuis.

Nadat we uitkomen bij Times Square splitsen wij de groep op. Georgina en ik gaan richting Union Square voor onze Vans quest. Daar slagen we echt binnen 10 min. We lopen vervolgens naar de supermarkt waar we een grote bak Ben & Jerry’s kopen en vervolgens opeten @ Union Square. We genieten nog even van het wat koelere weer en de eekhoorntjes die we in de bomen zien klimmen.

Vervolgens ga ik naar het hotel en Georgina gaat nog even Chinatown in om een masker te kopen voor haar zusje. In de lobby van het hostel tref ik Tim, Maribel en Arjan aan. Iedereen vertelt hoe zijn/haar dag is verlopen en verheugd zich op het feit dat we snel richting huis gaan. Iedereen is blij om weer in zijn/haar bed te kunnen slapen en gewoon even niet meer in de hektiek te zitten van de big apple.

Iedereen is er klaar voor… Langzaam aan beginnen er steeds meer mensen binnen te druppelen, de groep is compleet, we pakken de metro en worden uitgezwaaid door Collin en Mark. New York was een hele bijzondere ervaring die ik heb kunnen delen met een leuke groep mensen. Heb de hele week een ontzettend leuke roomie gehad en vond het leuk mensen zoals Lawin en Patrik doormiddel van deze reis beter te leren kennen! Erg gaaf!
Wat heb ik New York geleerd en wat neem ik mee terug naar New Arts?

Ik vond vooral de positieve attitude hier erg opvallend. Waar ik ook rondliep, de mensen waren positief geladen en vooral erg behulpzaam zonder dat je daar om vroeg. Deze houding is aanstekelijk, ik zou ik graag meenemen naar mijn omgeving. Urban Arts Partnership was een bijzondere eye opener. Bijzonder vond ik het niveau van professionaliteit en het netwerk waarin zij opereren, die is namelijk humongous! Als New Arts in de toekomt wilt groeien zullen zij als organisatie moeten profesionaliseren. Wat ook opviel was de motivatie van de studenten.De studenten die in Academy zitten hebben veel motivatie om daar te zijn en daar creatieve dingen te maken.

Het lesprogramma op de New deisgn high school vond ik ook opvallend. Heel mooi om te zien in hoeverre kunst en nieuwe media worden geintegreerd binnen het lesprogramma. Fresh Prep was ook een interessant concept. Binnen dit leerconcept word rap toegepast als middel om bepaalde Amerikaanse basis waarden te leren en te kunnen interpreteren. Dit is absoluu iets voor New Artys college.Maar dan moeten studenten wel willen. Misschien moet de standaard van college omhoog ondanks dat we het maar over een MBO opleiding hebben.

Wat ook opvallend was is het gevoel voor community. Overal waar je ook kwam werd dit constant bevestigd. In het YMCA, in het straatbeeld, de highschool waar we in rondliepen maar vooral ook erg bij Urban Arts. Dit zie je terug in de manier van vormgeven, bijvoorbeeld op diverse plekken waar ik binnen was zag ik posters die volledig in teken stonden van community en het gevoel van “ ergens bij willen horen” of het werken aan een sterkere community. Dit idee staat overal centraal. Je ziet het ook op een manier terug in het straatbeeld. Overal zijn Amerikaanse vlaggen te zien die het idee van 1 united Amerika alleen maar versterken.

De sfeer bij Urban Arts is gemoedelijk maar tegelijk zeer profesioneel. Deze organisatie bestaat al 20 jaar en heeft in die tijd zich goed kunnen wortelen in New York. Ik kan me niet voorstellen dat er een andere stad is waar Urban Arts op zo’n niveau leeft en gestructueerd maar vrij kan bewegen. Hiphop is in New York ontstaan en daar ligt dan ook de basis van de eerste urban arts. Iemand die zijn geschiedenis niet kent, kent zijn toekomst niet.

Als ik terug kijk op de stad is het voor mij een plek waar ik absoluut een 2e keer naar toe zou gaan. Dit gevoel had ik bijvoorbeeld in eerste instantie niet bij Berlijn. Waar ligt dit aan? Ten eerste de New Yorkers zelf zijn heel open als je iets wilt weten kan je daar vrij snel een antwoord op krijgen door dingen gewoon te vragen. Je kan vrij makkelijk door de stad navigeren. Het stratenstelsel is overzichtelijk maar het metro stelsel ook. In Berlijn vond ik dit vreselijk.. Ik heb uren verspild omdat ik een bepaald straatje niet kon vinden. In New York is dit geen 1 keer gebeurd. Wat ik ook een bijzondere ontdekking vond was dat er een underground scene bestaat maar die is vrij makkelijk toegankelijk. In Berlijn moet je hier echt naar zoeken en hopen dat je de juiste mensen tegemoet die je hierin kunnen helpen.

Op de terugweg heb ik niet goed kunnen slapen. Ik kan geen geschikte houding vinden en we hadden zo nu en dan wat last van turbulentie. Wel heerlijk dat we op tijd aankomen rond een uur of 11 komen we aan op Schiphol. Het afscheid van de groep is erg warm. Deze trip heeft heel veel gedaan met de mensen op het gebied van teambuilding. Gaaf om te zien dat iedereen zo dicht naar elkaar toe is gegroeid. Ja we hebben als groep absoluut veel geleerd maar we zijn ook vooral heel dicht naar elkaar toegegroeid!

Dag 1 / Dag 2 / Dag 3 / Dag 4 /Dag 5 /Dag 6 /Dag 7 / Dag 8