Next Prev
 

Menu

Maar, does it spark joy?

Soms ontmoet je nieuwe mensen, die met een frisse blik naar je kijken en in complete objectiviteit je wat interessante levensvragen voorleggen. Niet om vervelend te doen, nee, integendeel, ze vragen het omdat ze geïnteresseerd in je zijn. Door dit soort gesprekken loop je vervolgens vol energie en inspiratie naar huis. Dit zijn kleine momenten met grootse impact. Want wat volgt is de contemplatie in full effect! En een kritische gedachte, waar sta ik eigenlijk in mijn leven?

Jaa, heerlijk is deze hè! Durf te vragen zeggen ze wel eens op Twitter. a.k.a. lekker wanhopig andere mensen lastig vallen met de dingen waar jezelf minder vanaf weet zodat je het zelf niet hoeft te bedenken. Maar even serieus nu, durf je af en toe ook wel eens vragen aan jezelf te stellen?  Doe ik genoeg dingen die me blij maken? Haal ik de volle potentie uit de talenten waar ik goed in ben? Wat is geluk voor mij? Waar droom ik nu van? En, durf ik daar naar te leven? Kortom, wat wil ik de komende tijd eigenlijk gaan doen met mijn leven? Oké!! Even kalm aan… Even het Hapiness gehalte downsizen!! Het is maar een simpele vraag, maar hem beantwoorden, tjaaa, waar moet deze zoektocht beginnen? Mijn zoektocht begon *Hapiness level AAN* met verdere contemplatie (en meditatie). Dit heb ik gedaan aan de hand van Marie Kondo. Voor de mensen die dit niks zegt, Marie Kondo is een hele bekende Japanse schoonmaakguru. Zij schrijft boeken over hoe jij je huis (en met name je spullen) effectief kan inrichten en schoonmaken.

Door spullen los te laten heb je volgens Marie Kondo een waardevoller en lichter leven. Haar methode werkt als volgt; stel jij hebt een boekenkast die je wilt opruimen, dan zegt Marie Kondo, Nee, het gaat niet om de boekenkast, maar om de spullen in de boekenkast. Verzamel alle boeken die je bezit, leg ze neer op een plek waar je alles goed kan zien en vraag jezelf bij elk exemplaar af, does it spark joy? Is het boek kapot? Dan sparked het niet volledige joy, dan moet het volgens Marie Kondo sowieso gaan. Doet het niks met je, en sparked het sowieso geen joy? Dan moet je het weggooien. En sparked het wel joy??? Dan mag het blijven! De gedachte van ‘sparks joy’ sprak mij wel aan. En als je er over na denkt, waarom zou dit alleen maar moeten gelden voor spullen? Ik begon mijn skillset en activiteiten in kaart te brengen… Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik meer aandacht moest gaan besteden aan non-materialistische zaken, zoals tijd spenderen met de Fransman of reizen want dat sparked joy. Maar ook papier vouwen, muziek maken, ontwerpen en fotografie passeerden mijn revue. Dit zijn allemaal dingen waar ik me verder in wil gaan ontwikkelen maar waar ik nu te weinig tijd aan besteed.

Vanaf september ga ik daarom een dagje in de week voor mezelf aan de slag. Zodat ik meer ruimte heb voor vrij werk en om ‘on the side’ weer wat freelancelarij op te pakken als Vanz. Dat vind ik spannend, maar ik kijk er wel naar uit. Het geeft me ruimte om te starten met dingen die al een tijdje op de plank liggen te verstoffen. Tijd dus voor de grote schoonmaak a la Marie Kondo, maar dan voor mijn eigen projecten ;). Door dit met jullie te delen via mijn blog hoop ik je te inspireren, misschien om hetzelfde te doen, maar je tenminste even voor een minuutje af te laten vragen of jij je wel op het juiste pad begeefd… Het is zo makkelijk om mee te gaan in de beslommering van de dag. Eigenlijk zouden we nooit moeten vergeten wat ons werkelijk drijft. Ik denk maar zo, het leven is zo belachelijk kort, maak er een leuke ervaring van! Later is nu, geniet!