Next Prev
 

Menu

Hoe Satipatthana de toon zette voor mijn 2019

Elk jaar probeer ik mijzelf dagen off the grid tijd te gunnen tijdens een (10 daagse) vipassana retraite. Voor nieuwe lezers die mij nog niet zo lang volgen, vipassana is een meditatie techniek, met je eigen lichaam als framework leer je dingen te zien zoals ze zijn, zonder oordeel, zonder verlangen of afkeer. Je leeft tijdens zo’n retraite als een monnik in nobele stilte, je staat elke dag om 4 uur op en mediteert zo’n 10 uur op dag. Het is een intens traject wat niks te maken heeft met lekker chillen. Noem vipassana, gerust een chirugische ingreep voor de geest.

Het is hard werken zo’n retraite, maar dan heb je ook wat, elke keer kom ik er uit met nieuwe inzichten. Waneer ik weer voet zet in ‘real-life’ lukt het mij dan altijd om te breken met oude patronen. Met vernieuwde energie integreer ik vervolgens nieuwe gewoontes. Zo eet ik sindsdien vaak in de middag warm, kijk ik nog zelden TV en ben ik me bewuster van de energie die ik geef (of niet geef) aan anderen. Door vipassana ben ik scherpzinniger en energieker en is mijn grappenmaker-game sindsdien level up gegaan.In 2019 heb ik
structureel mijn tijd
anders ingedeeld om mezelf
te voeden met nieuwe impulsen.”De laatste cursus die ik bijwoonde was een Maha Satipatthana Sutta (in vipassana slang noemen we dit ook wel een ‘Sati’), dit is een verdiepende cursus bedoelt voor oud studenten die meer willen leren over de suttas (de teksten van Buddha in de taal Pali). Elke avond krijg je daar uitleg over in een discourse en ik moest daar veel voor lezen. En terwijl ik daar op een meditatiematje zat met een boek op mijn schoot had ik meteen de realisatie hoe weinig ik in het gewone leven deed om mijn perspectief te verruimen met nieuwe kennis. Dit breng ik nu heel genuanceerd… Maar kort door de bocht; toen ik daar zat voelde ik me gewoon kapot dom omdat ik al jaren niet meer echt een boek had geopend.

In 2019 heb ik daarom structureel mijn tijd anders ingedeeld. Ik kwam terug in Nederland en een maand later had ik een biebpas binnen. Ik legde mijn telefoon vaker weg en begon weer te lezen. Nu eind 2019 nadert tel ik terug en zie ik dat het afgelopen jaar bijna 80 titels heb verslonden. Ik nam me ook voor om meer films te gaan kijken en musea te bezoeken. Zo keek ik zo’n 120 films en bezocht ik meer dan 15 museums verspreid over Nederland, Spanje, Engeland en Portugal.Na de Sati voelde ik
ook weer nieuwe energie
om te bewegen als freelancer.Na de Sati voelde ik ook weer nieuwe energie om te bewegen als freelancer. Een maand nadat ik terug was begon er te gekke klus voor mij te lopen in Eindhoven. Eentje waar ik in 2019 wekelijks met heel veel plezier aan heb gewerkt, namelijk Urbanlab040. En over museums gesproken, ik mocht in 2019 ook een klus doen voor Museum Boijmans van Beuningen, New Perspectives.

Zo zie je maar weer, als je echt iets wil! Stel dan je prioriteiten! Maak een weekplanning en ga er gewoon voor. Vooral het stoppen met eindeloos scrollen op mijn telefoon heeft mij veel extra tijd opgeleverd die ik effectief kon gebruiken om bijvoorbeeld boeken te lezen. Check goed na waar jouw tijd naar wegsijpeld en flip the script. En onthoud, als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is sowieso een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.