Next Prev
 

Menu

Gymtime for the mind

Na een wilde culturele zomer was er vorige maand eindelijk tijd voor bezinning. En hoe? Dat kan je ondertussen vast wel weer raden. Eind september vertrok ik naar de UK voor een avontuur in de stilte, het was gymtime voor de mind tijdens een vipassana meditatie cursus. Maha Satipatthana Sutta

Voor het eerste ging ik dit jaar naar een Satipatthana cursus. Maha Satipatthana Sutta betekent zoiets als ‘de grote cursus voor het bekwaam worden in mindfullness’. Het concrete verschil met de ‘gewone’ 10-daagse cursus (die ik normaal doe) is dat de avond discourse is ingeruild voor ‘suttas’, de teksten van de Boeddha. Via de suttas legt teacher S.N. Goenka systematisch de vipassana techniek uit in Pali (een taal waarin veel oude Boeddhistische geschriften zijn geschreven). Pali zag er in eerste instantie voor mij uit alsof iemand met zijn hoofd over het toetsenbord was gerold. Maar na wat uitleg klonk het eigenlijk behoorlijk logisch. Tijdens de discourse worden alle Pali suttas volledig ontleed, leer je meer over semantiek van de woorden en hoe de termen tot elkaar verhouden. Deze theorie is handig, want die kan je weer loslaten op je meditatie en zo begrijp je meer over wat je aan het doen bent in de praktijk.


 

“Het is simpel om je rust te vinden
in een plek die er helemaal voor is ingericht.
Maar het is juist de truc om dit te integreren
in het dagelijks leven.”

 


Voorbereiding is key

Ruim een maand voordat ik de cursus startte ben ik heel serieus voorbereidingen gaan treffen om zoveel mogelijk uit de Sati te halen. Ik zat daarom sinds augustus elke dag een uur, soms 2 uur in meditatie om mijn focus te trainen. Daar heb ik tijdens de cursus vruchten van geplukt, vanaf dag 1 zat ik er in. Dat brengt me bij het volgende punt. Het is simpel om je rust te vinden in een plek die hier helemaal voor is ingericht. Maar het is juist de truc om dit te integreren in het dagelijks leven. Het grote voordeel van een ‘Sati’ is trouwens dat er alleen maar oud studenten zijn, daardoor is de vibe enorm serieus. Als je meters wilt maken, this is da place! Iedereen heeft een eigen cel waar je dagelijks 7 uur per dag kan trainen in een afgeslote ruimte zonder licht en geluid. Het dagschema is verder trouwens zoals een gewone 10-daagse, je gaat nog steeds om 4 uur op, je zit nog steeds 10 uur per dag in meditatie, na 12 uur s’middags eet je niet meer en er heerst nobele stilte.

Back to life, back to oppervlakkigheid

Terug in Birmingham werd ik na de cursus meteen geconfronteerd met pure oppervlakkigheid. Grote malls. haastige mensen, niemand die kan wachten bij het stoplicht en meisjes met spray tan. De kers op de taart was dat ik de Urban Outfitters inliep en een soort witte pop versie van Shai – If I ever fall in love hoorde. Intern moest ik een beetje cringen… Maar zo’n reactie is natuurlijk niet erg Vipassana 🙂 Vipassana leert je om dit slechts te observeren zonder oordeel, dat deed ik dan maar. Wel met een klein vleugje sarcasme natuurlijk, want hey ik houd van lachen en moet wel in touch blijven met mijn inner grumpy cat(mam als je dit leest, grumpy cat is een kat die eruit ziet als een stuk chagrijn, kijk maar).” Op het moment dat je als een idioot
op een loopband aan het rennen bent,
denk je, by the love of god.
Waar de f*ck ben ik mee bezig?”

 


Tip: Vergeet niet je gezicht te wassen
Stel je eens voor, dat je elke dag een dikke laag make-up op je gezicht smeert maar dat je einde van de dag nooit je gezicht wast. Dat is toch vies? Okay, 1 nachtje gaat nog wel,  maar come on, 2 of 3 of meer is toch gewoon ranzig? Ik noem dit voorbeeld omdat dit precies is hoe ik naar meditatie kijk. We poetsen elke dag onze tanden maar waarom zorgen we zo slecht voor onze geest? Waarom is het okay om dagelijks daaraan voorbij te gaan? Waarom is meditatie voor zoveel mensen geen integraal onderdeel van het leven? Tijd voor chillaxing en meditatie zijn in mijn optiek trouwens ook 2 hele verschillende dingen.. Meditatie is niet een chill iets, het is als naar de gym gaan. Op het moment dat je als een idioot op een loopband aan het rennen bent, denk je, by the love of god. waar de f*ck ben ik mee bezig? Maar achteraf voel jij je beter en weet je dat je meer mentaal uithoudingsvermogen hebt opgebouwd. Wil je werken met meditatie of mindfullness maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In de omgeving Enschede zijn een heleboel toffe initiatieven die hier toegepast mee om gaan zoals: Richting Rust / House of Mindfullness / Banana tree.

Ik blijf schrijven over dit soort dingen, omdat ik ervan overtuigd ben dat de wereld relaxter en mooier zou zijn als we onszelf tijd gunnen om bij onze kern te blijven. Dat is een enorme uitdaging en ook ik slaag hier niet altijd in. Sterker nog, sommige dagen sucked mijn meditatiegame gewoon monkeyballs! Maar als je blijft trainen gaat het elke keer wat beter. Sinds ik terug ben uit de UK luister ik goed naar mijn eigen tempo en naar wat mijn lijf, brein en ziel nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Mijn weekplanning is op de schop gegaan en heb ik dingen geïntegreerd die prioriteit voor mij hebben. Ik regelde een fiets in Roffa voor meer beweging en begon weer boeken te lezen. Als VanityRoxane chasde ik wat nieuwe klussen, waaronder een vervolg voor mijn kind Waves en een nieuw wekelijks avontuur in Eindhoven, daarover snel meer :)…

Foto credits: Ivo Kleine Schaars, gemaakt tijdens ‘Becoming the chosen one‘.


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is sowieso een goed idee om te doen als je in contact met me wil blijven.

4 thoughts on “Gymtime for the mind”

 1. Ivo
   · 

  Jaaaaaa, mijn eerste foto credits ever!!!! Ik denk dat ik mijn carrière nu direct omgooi en professioneel Instagrammer word. Maar gaaf weer om te lezen en ik herken me helemaal in je motivatie om je eigen meditatie practice te blijven delen. Ik denk ook dat veel mensen baat kunnen hebben bij regelmatig mediteren. En de wetenschap is het overdonderend met ons eens! Thanks dan ook voor de Richting Rust shout out. Tof om zo je avonturen te volgen!

  • Vanity Roxane
    · 

   ja toch, lead by example en Richting rust vind ik echt heel tof <3

 2. Amal
   · 

  I am curious!! Waves!?!?

  • Vanity Roxane
    · 

   Waves is een feestje die ik 4 jaar lang organiseerde in Enschede voor het lokale poppodium. Ik zag destijds altijd veel toffe talenten om me heen maar ze hadden geen podium om zich te laten zien. Met Waves gaf ik ze een podium.

   Een paar maanden voordat ik bij het HHH kwam te werken was de laatste editie. Sindsdien heb ik het niet meer georganiseerd, vond het te lastig met het heen en weer reizen. Maar in de tussentijd is er niet een andere promotor opgestaan die het stokje heeft overgenomen. Gevolg, de scene is dede en er is geen talentontwikkeling. Ik vind dat heel jammer, dus dat motiveerde me om er weer wat meer te gaan doen voor mijn lokale community.