Next Prev
 

Menu

Focus AAN

Een maand geleden kwam ik terug van mijn vierde 10-daagse vipassana avontuur. Zoals altijd landen de beste inzichten als je weer terug bent in de echte wereld. Wat ik me na mijn retraite heb gerealiseerd is dat stilte tegenwoordig echt een bijzonder cadeau is. Onze wereld staat namelijk never stil! We zijn altijd in de weer, bezig met onze telefoon en in contact met elkaar. Dat is een curse & blessing tegelijk. Mijn inzichten hebben dit keer alles te maken gehad met focus. En dat brengt me bij het volgende. Geef me eens een heel eerlijk antwoord op de volgende vraag; Hoe vaak heb jij vandaag al op je telefoon gekeken?

Waarschijnlijk kan je het niet eens meer tellen zo vaak. Maar hey, we doen het allemaal! Ik kwam uit mijn retraite en had 70 FB updates waarvan geen één relevant. Ik herhaal: Geen. Één. Relevant! Over Whatsapp wil ik het al helemaal niet hebben. Sinds mijn terugkomst ben ik me er weer super bewust van hoeveel tijd mijn social media op eet (noem het gerust weg schranst in een vieze all-you-can-eat vreetschuur).Als je er heel sec naar kijkt,
vertel mij dan eens,
wat is voor jou de functie van FB? “


Als je er heel sec naar kijkt, vertel mij dan eens, wat is voor jou de functie van FB? Voor mij is het vooral een handige newsfeed en een soort online contactenlijst. FB is een soort telefoonboek 2.0 voor de hele wereld met een gedeelde agendafunctie en daarom is het handig om er een account te hebben. Maar, als het mij hier om gaat? Dan wil ik het ook meer zo gaan gebruiken. Ik ben niet tegen delen en connecten, dat is juist te gek! Ik gooi mijn profiel niet weg, dat kan ook niet omdat ik er voor werk veel pagina’s beheer. En nee, ik ga niet cold turkey meteen niks meer delen, MAAR wat ik alvast wil zeggen is het volgende; Ik wil op termijn mijn content verschuiven naar andere kanalen. Ik weiger om op lange termijn bij te dragen aan de money making machine genaamd Facebook. Ik word warm van irritatie om het feit dat een bedrijf informatie over mij verzameld en dit vervolgens verkoopt voor ads. Ik ben liever baas over mijn eigen content en wil dingen naar buiten brengen die waarde hebben, wanneer ik daar aan toe ben.

Er zijn dus twee dingen die mij irriteren: Ik wil mijn focus terrug en ik wil zo min mogelijk bijdragen aan een groot bedrijf die schijt heeft aan mijn informatie. Die twee gaan mij betreft hand-in hand. De afgelopen tijd check ik minder vaak op updates op FB en Insta. S’ochtends begin ik mijn dag niet meer met mijn socials. Een dag in het weekend ga ik op flightmode (ik zeg het je, dit brengt echt meer focus) en ik check mijn telefoon niet meer als ik ergens naar toe loop. Ik doe het alleen als ik een afspraak heb. Mijn Whatsapp notificaties staan tegenwoordig uit. FB messenger heeft trouwens nooit een plek gekregen op mijn telefoon. Na alle crazy privacy veranderingen van Facebook heb ik vorig jaar ook de reguliere app van mijn Iphone afgehaald. Vooral dat laatste, by the love of god! Waarom accepteren we dat?FB is niet alleen de boosdoener,
maar ik moet ergens beginnen…”


FB is niet alleen de boosdoener, maar ik moet ergens beginnen… Ergens wil ik een grens trekken. Verandering begint simpelweg door dit kenbaar te maken. Want voor mij hoeft dit niet langer zo. Ik merk dat ik de laatste tijd niks deel puur omdat ik moeite heb met het bovenstaande verhaal. Het afgelopen jaar is dit een reden geweest om mijn VANZ blog weer meer in te zetten wanneer er een belangrijke update was. Daar wil ik binnenkort nog een slag op gaan slaan. Ik zou graag iets oldfashioned willen doen, zoals af en toe een Vanz Newsletter sturen om jullie up2date te houden van alle toffe dingen die ik doe. Want hey! Ik sta never stil!

Vipassana liet me resaliseren dat Social media mij teveel tijd kost. Het is tijd die ik liever ergens anders aan besteed. Kusjes en kudos voor jullie allemaal, maar eerlijk gezegd ben ik al druk genoeg met gewoon life doen zonder dit alles… Als je af en toe een update in je inbox wilt hebben geschreven door yours truly, you know the drill, subscribe! Want ik zeg, Focus AAN!


Als je denkt, Vanity, come on? Wat zeur je hier? Ja, ik zeur in je face, openlijk & publiek! Maar lees eens voor de grap als toevoeging op bovenstaande rant het boek “Je hebt wél iets te verbergen” over het levensbelang van privacy. Spoileralert: Je hebt kaolo veel te verbergen! Beter begin je alvast met janken, ga je dit boek lezen en onderneem je als een malle actie!