Next Prev
 

Menu

Films die ik keek in 2020

Lockdown maakte in 2020 iets heel moois mogelijk, het zorgde ervoor dat ik niet hoefde treinreizenen waardoor ik veel tijd thuis kon spenderen. Omdat ik veel energie overhield greep ik de kans aan om mijzelf creatief te voeden met nieuwe visuele input. Waar ik in 2019 zo’n 120 films keek verdubbelde dit aantal in 2020 naar ruim 250 titels. Via mijn Letterboxd account kan je de gehele lijst zien (handig voor als je film inspiratie zoekt). Hieronder wat highlights van titels die ik nog even extra wil tippen. Dit zijn allemaal films die wat minder op de mainstream radar zitten maar wel wat tofs in zich hebben.

Beasts clawing at straws (2020): Letterboxd / Trailer
Yeah voor Korean cinema! Beat clawing at straws zag ik in 2020 op het IFFR en is een verhaal wat zich via verschillende karakters ontwikkeld van tragedie naar tragedie. Het is een triller maar heeft ook veel humor in zich. Ik vond em spannend maar heb ook gelachen. Daarom raad ik deze graag aan!

Corpus Christi (2019): Letterboxd / Trailer
Een Poolse film over een delinquent die voor een werkstraf naar een fabriek word gestuurd. Maar hij gaat helemaal niet naar de fabriek, hij komt bij een kerk terecht en wordt aangezien als de priester. Vervolgens pakt hij die rol als een pro. Een grappig en brutaal verhaal die ook nog eens heel mooi is geschoten.

Daisies (1966): Letterboxd / Trailer
Daisies gaat over 2 meisjes die allebei Marie heten, ze halen de hele tijd kattenkwaad uit en zijn de hele dag aan het eten. De edit is super playful en maakt deze film uit de jaren 60 ergens een soort anarchistisch. Ook de kleuren zijn ge-wel-dig! Technicolor all the way!

For Sama (2019): Letterboxd / Trailer
Janken en kippenvel om For Sama, dit is een documentaire gemaakt door een moeder die met haar gezin midden in Aleppo een ziekenhuis opzet. Met haar camera, vanuit haar moederlijke perspectief laat zij zien hoe vreselijk hartverscheurend de omstandigheden daar zijn. Geen makkelijke docu, maar wel een belangrijke!

King of the cruise (2019): Letterboxd / Trailer
Een docu over een extravagante doch eenzame baron die zijn tijd spendeert op een luxe cruise schip. Het is raar verhaal, een vreemd portret en daar ga ik altijd wel op aan. De droge kadrering draagt daar ook nog eens extra aan bij. Kijken als jij een luchtig verhaal wil checken en je niet te serieus voelt.

Son of the white mare (1981): Letterboxd / Trailer
Een hele gekke Hongaarse tekenfilm/animatie film uit de jaren 80 over een jongen die opgroeit in het bos en daar superpowers ontwikkeld om uiteindelijk een gekke eindbaas te verslaan. De vormentaal is psychedelisch, dat maakt deze kino a-ma-zing!

Tangerines (2013): Letterboxd / Trailer
Deze film speelt zich af in Estland in de jaren 90 wanneer er vette oorlog gaande is tussen Georgië en de separatisten. Door de oorlog komen 2 mannen uit deze verschillende fronten in 1 huis terecht. Een verhaal over onverwacht en hartverscheurend broederschap. Heb zwaar lopen janken om Tangerines.

The Devils (1971): Letterboxd / Trailer
Een ‘holy shit’ remark is bij deze wel terecht, want ik ken geen enkele andere film zoals The Devils. De zondes van de mens en de valkuil van dogma’s staan in deze film centraal. Niet voor de faint hearted! De set-design is trouwens fantastisch!

The lost Okoroshi (2019): Letterboxd / Trailer
Sinds het IFFR in 2020 heb ik Afrikaanse films wat meer op de radar (ik keek daar o.a. Air Conditioner), boeiend, ontdek zo andere thematieken en angles waardoor mijn Westerse blik word veruimd. The lost Okoroshi gaat over een man die op een dag wakker word en is getransformeerd in een paarse ‘spirit’. Vooral de droge edit/humor en de vette soundtrack die van beats naar techno gaan maken deze film echt weird. Leuk om te checken als je Asian cinema of Hollywood even beu bent.

VHYes (2019): Letterboxd / Trailer
Ik houd van VHyes! Dit is een bizarre retro comedy. Verwacht een soort smoothie van Betamax meets Tell Sell meets VHS camcorder van een jongetje van 12 die per ongeluk van alles opneemt over de trouw video van zijn ouders. De film is een wilde collage van allemaal rare beelden, daar moet je van houden, maar ik vond het geweldig.


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Ooit wil ik weg van de socials dus dit is een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.