Next Prev
 

Menu

Don’t call it a comeback…

Een jaar geleden interviewde de lovely DJ powervrouw Jasmin mij voor Thump (Vice). Jasmin was bezig met een muziek artikel over Enschede en was op zoek naar mooie verhalen. Ze vroeg of ik meer kon vertellen over de scene en stuurde me een lijstje met vragen. Dat zij als schrijver een podium pakte voor dit kleine stadje naast Duitsland vond ik heel bold. Er komen geweldige DJ’s, producers en dansers uit deze regio die zelfs internationaal opereren. Toch vinden we (wij oosterlingen) het over het algemeen normaal om ons te moeten meten met alles wat er gebeurd in de randstad. Wat wij ook doen, over welk vakgebied ik het ook heb, de verwachting van ons ‘boeren’ is altijd laag. Het is een stigma, die ik op alle lagen van creativiteit in Twente tegenkom.

Jasmin’s interview maakte me erg bewust van mijn eigen plek binnen de community en mijn motivatie om muziek en talent te pushen. Dit voelt vanzelfsprekend en doe ik eigenlijk al jaren. De basis ontstond heel organisch vanuit Dubbel Zo Dwars. We (Ik & Yoeri, hoi Yoeri!) faciliteerden since 2008 jams/cyphers & battles voor dansers en beatmakers. Na jarenlang beatcyphers en beatcompilaties te pushen ontstond er in Enschede een hechte groep mensen die elkaar regelmatig zagen. DZD was een safe space geworden en opeens was er een plek voor ontmoeting, kennisuitwisseling en talentontwikkeling. Dwars Records zag vervolgens daglicht, er werden EP’s en een album gereleased. De volgende logische stap was een eigen avond om talent te presenteren aan de lokale community. Zo ontstond Waves een avond waar hiphop, eclectic RnB en Future bass & beats centraal stonden.” Waves is voor mij een succesverhaal,
maar niet om de epische bezoekersaantallen
of het geld wat ik eraan verdiende als promotor…”


Sinds 2013 push ik via Waves talent en inspireren we (me & da squad) de community met kwalitatieve boekingen voor een niche publiek. Zo haalden we hele dope acts naar het verre oosten uiteenlopend van Evil Needle, Kutmah tot Jarreau Vandal en Full Crate. Waves is voor mij een succesverhaal, niet om de epische bezoekersaantallen of het geld wat ik eraan verdiende als promotor… Nee, het is een succes omdat het bestaansrecht gaf aan residents zoals Lee Funksta en Danny vd Lugt. Zij hebben een artistieke ontwikkeling doorgemaakt die ik vanaf het begin van hun carrière heb mogen aanschouwen. Nu nemen ze de wereld over met vinylreleases, wekelijkse dope DJ-sets en een eigen radioshow. Ook residents Motel24. hadden hier plek om zich te ontwikkelen! Met hun voor ervaring bij Waves domineren ze nu o.a. de productie & marketing bij Klear in Amsterdam. Aan de andere kant van de linie zag ik de bezoekers. Bezoekers die transformeerden in liefhebbers van de sound. Er hing een echte community om ons heen en het was geweldig om dat mogelijk te maken.

Een paar maanden voordat ik begon te werken als marketing manager bij het HipHophuis was de laatste editie van Waves, dat is nu alweer bijna anderhalf jaar geleden. Stiekem had ik gehoopt dat er een andere promotor zou opstaan die het stokje zou overnemen. Het rommelde wat, maar echte consistentie kwam er niet. Dat vond ik heel jammer, maar geeft tegelijkertijd aan dat promoten zeer zeker niet voor iedereen is. Je kan een feestje willen doen maar het voortouw nemen is andere koek, laat staan een team vrijwilligers blijven enthousiasmeren en jarenlang koers blijven varen met een visie. Het hielp trouwens ook niet dat Atak, onze vroegere homebase in de tussentijd failliet ging. Gelukkig nam Metropool het over, een frisse wind, waar ik persoonlijk en artistiek gezien heel erg blij mee ben.” Nu ik terugkijk op de vragen
die Jasmin me stelde is precies
het tegenovergestelde gebeurd waar
ik destijds juist voor vreesde… “


Het interview op Thump is nooit live gegaan omdat er reorganisaties waren binnen Vice. Nu ik terugkijk op de vragen die Jasmin me stelde is precies het tegenovergestelde gebeurd waar ik destijds juist voor vreesde. De connectie met mijn stad is nu ik veel weg ben eigenlijk alleen maar sterker geworden. Ik voel me juist een ambassadeur omdat ik beter zie wat er tof aan is. Door mijn werk in Roffa ben ik nu in een positie om een brug te slaan die eerder niet mogelijk was. Die rol wil ik verzilveren, daarom ga ik vanaf januari samen met Metropool Waves weer nieuw leven in blazen. Gewoon klein, met dezelfde visie en motivatie. De urgentie om mensen bij elkaar te brengen is namelijk nooit weggegaan. Waves staat weer gepland op zaterdag 12 januari samen met Wantigga, Lee Funksta en Snareskin. Hoop je te ontmoeten op de dansvloer! Zie ik je daar?


Wil je trouwens mijn updates ontvangen straight in je mailbox? Schrijf je dan in voor Van mail. Over een tijdje wil ik weg van de socials dus dit is sowieso een goed idee om alvast te doen als je in contact met me wil blijven.

8 thoughts on “Don’t call it a comeback…”

 1. Loby
   · 

  Alleen maar <3 !

 2. Mr. Waves
   · 

  Let’s get Wavey!

 3. Ruben
   · 

  Er komt een dag dat het meetlint in het oosten wordt weggesmeten. Wellicht ben ik erbij @ Waves, maar je weet, ik lig voornamelijk onder die steen. Kijk ernaar uit om je volgende verhalen te lezen.

  • Vanity Roxane
    · 

   Ruubs, het zijn people like us die het verschil
   maken hier, daar ben ik van overtuigd. Of je er nou bent of niet, die support voel ik anyway ❤️

 4. Gill
   · 

  🧡🧡