Next Prev
 

Menu

Boeken die ik las in 2019

Eind 2018 nam ik mezelf voor om in 2019 meer films te gaan kijken en te gaan lezen. Ik registreerde mezelf bij de bibliotheek van Rotterdam en verslond het afgelopen jaar bijna 80 boeken. Naast dat het tof was om meer algemene kennis op te doen, bracht lezen mij vooral veel rust. Hieronder de lijst titels (op alfabetische volgorde). De 10 boeken die favoriet zijn heb ik bold gemaakt. Onderin beschrijf ik kort waar ze over gaan.

111 plekken in Rotterdam die je gezien moet hebben / Achter de PVV / Achter onze schermen / Alleen voor vrouwen / Amerikanen lopen niet / Ayahuasca / Celebrate Life: Het verhaal van ID&T / Chinese geneeskunde / Christiane F. / Damn honey / De bananengeneratie / Deel nooit het verschil / De Heerser / De Japanse manier / De kracht van geld / De ladder / De meeste mensen deugen / Denk als een kunstenaar / De psychologie van acupunctuur / De kunst van het oorlogvoeren / De tao van gezondheid / De Tweede / De zon en haar bloemen / Dit is vernederend / Dit wordt jouw jaar / Echte vrouwen krijgen kinderen / Gang leader for a day / Goden, monsters en helden / Gratis geld voor iedereen / Grimm / Heel veel geld / Het bestverkochte boek ooit / Het Tibetaanse boek van leven en sterven / Het Voyeursmotel / Hoe gaan we dit uitleggen / Human design / Ikigai / Ik moet nog even kijken of ik kan / Indonesische sprookjes / James Worthy / Jamu / Kaas & de evolutietheorie / Kruidengeneeskunde / Kound kunstje / Laat je niet kisten / Liefdesbang / Meer brein, minder medicijn / Meester Bart / Mindfullness back to the roots / Milk and honey / Mindgym, sportschool voor je geest / Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad / Nice girls don’t get the corner office / No budget marketing / Opgeruimd! / Paria’s van de stad / Pluche / Portugal / Powermask: the power of masks / Spark Joy / Spirituele westerse geneeswijzen / Stille kracht / The 500 hadden secrets of Rotterdam / The art of war / The (in) complete Highsnobiety guide to street fashion and culture / The Wu-Tang manual / Thuis ben je / Unf*ck je financiën / Vaarwel spullen / Valencia / Verruim je geest / Wat een leven / Zo werkt aandacht / Zwarte huid, witte maskers /

  • Celebrate Life: Het verhaal van ID&T: Dit boek is alleen al vet om door heen te bladeren. Het is ontzettende dikke pil die vol staat met anekdotes, vette foto’s en artwork. Hoe ID&T vanuit vriendschap en liefde voor muziek een wereldwijd keizerrijk heeft opgebouwd binnen de dance is insane en inspirerend. Ze hadden soms geen idee wat ze deden, blufde zich soms gewoon ergens in. Het was voor hen geen rechtlijnig pad naar succes, dingen gingen af en toe ook faliekant fout, dat ze daar over schrijven vind ik heel tof!
  • Christiane F. Dit boek gaat ook Christiane F. een meisje uit Berlijn wat in hele slechte omstandigheden opgroeid en op haar 14 heroine verslaafd raakt. Toen ik aan dit boek begon kon ik niet meer stopppen met lezen, haar verhaal is schrijnend en onwerkelijk. De gelijknamige film vond ik veel minder sterk dan het boek, ze motiveren namelijk niet waarom zij verslaafd raakt, terwijl dit een major key is.
  • De meeste mensen deugen: Dit is het laatste boek van Rutger Bregman van De Correspondent waarin hij pleit voor een positiever mensbeeld. Aan de hand van talloze voorbeelden en onderzoeken laat hij zien dat de mens wel degelijk deugt. Hij legt uit dat beeldvorming in de media bijdraagt aan hoe wij naar de mensheid kijken.
  • Echte vrouwen krijgen kinderen: Het is bijna een soort sociale verwachting dat je als vrouw kinderen krijgt. En als je dat niet doet, ben je dan wel een echte vrouw? Dit boek maakt daar korte meten mee en laat je een nadenken over een diverser beeld.
  • Gang leader for a day: Een socioloog doet onderzoek naar de financiele structuur van een gang en komt er achter dat veel dingen eigenlijk precies zo werken als bij een grote franchise. Het pad wat hij bewandeld om opgenomen te worden en zijn ontdekkingen beschrijft hij in dit boek.
  • Het Tibetaanse boek van leven en sterven: Als je wil leren om te leven, moet je leren hoe je kunt sterven. Dit boek, een mega pil, gaat over alles wat er komt kijken bij de dood. De emoties en fases van sterven en hoe het is voor de stervende en de achterblijvers. Maar ook wat er volgens de Tibetaanse traditie gebeurd in het hiernaarmaals.
  • Ik moet nog even kijken of ik kan: Ik heb me kapot gelachen om dit boek, simpelweg omdat ik er veel van mezelf in kon herken. Dit boek gaat over introverte mensen en viert ons bestaan!
  • Liefdesbang: Liefdesbang gaat er vanuit dat je in romantische relaties altijd 2 verschillende rollen hebt, de 1 heeft bindingangst de ander een vorm van verlatingsangst. Door die verschillende dynamieken ontstaat er vaak een dans van push & pull. Het boek legt uit hoe je dit kan herkennen en kan doorbreken.
  • Unf*ck je financiën: Op financien hangt echt een taboe, we praten er niet over met elkaar. Als we bijvoorbeeld gaan samenwonen denken we vaak alleen maar aan de leuke emotionele kant terwijl er ook een hele duidelijke financiele kant aan zit. Dit boek spreekt er over, in klare taal!
  • Verruim je geest: Dit is een boek van Michael Polan over psychedelica, ik heb het eerder geprobeerd te lezen, maar man, ik kwam er maar niet door heen (het is ook een pil). Totdat ik in 2019 in een ayahuasca ceremonie belande, opeens maakte dit boek sense! Dit is een heel interessant boek voor als je meer wil leren over geest verruiming.