Next Prev
 

Menu

Afstudeerstage

andthen
Een paar maanden geleden werd ik opeens overvallen door mijn domeindocent advertising. Ze had een geweldig aanbod! Er zou voor begin 2013 een plek vrijkomen bij Ogilvy Dusseldorf en zij wou mij er voordragen. Ik voelde me bijzonder vereert dat ze me benaderd had. Maar of het iets voor me zou zijn, betwijfelde ik een beetje…

In mijn hoofd had ik maanden geleden al bedacht dat ik zou gaan afstuderen op mijn eigen bedrijf. Met Vanz ging het al best goed. Bij een ander in de leer gaan had ik eigenlijk al uitgesloten… Toch ben ik over het aanbod gaan nadenken, Ogilvy is namelijk wereldniveau en het zou een vliegende start voor mijn carrière kunnen betekenen. Ik voelde me vereerd maar tegelijkertijd werd ik eigenlijk een beetje bang… Ik ben meestal mega kritisch naar mijzelf… Kan ik werkelijk dat niveau aan? Overschat ze mij misschien? Kan ik dag in dag uit lange dagen maken en zou ik mijn plek kunnen vinden binnen een gigantisch bedrijf? Verhuizen naar Dusseldorf en Yoeri een tijdje wat minder zien, zou dat wat voor mij zijn?

Met veel vragen in mijn achterhoofd zocht ik contact met de student die er toentertijd stage liep. Hij kon me gelukkig geruststellen over het niveau van mijn portfolio. Wel kwam ik er achter dat het bedrijf alles in het Duits doet, zelfs Adobe in het Duits. Maar ook brainstormen in het Duits. Je moet je nagaan dat ik 8 jaar geleden voor het laatst Duitse les heb gehad. Dat leren naast een drukke werkweek zag ik niet zitten Uit praktische overwegingen heb ik dus nee gezegd tegen de plek.. Het heeft mij toen dan wel geen afstudeerplek opgeleverd, maar wel inzicht wat mij betreft net zo waardevol is. Door het aanbod van die docent ben ik namelijk nog eens gaan nadenken over de route van mijn toekomst. Ik werd verplicht om opnieuw naar mijzelf te kijken wat ontzettend waardevol was.

De periode die daar op volgde ben ik gaan zoeken naar een externe plek. Daarvoor moest ik antwoord geven op de vraag, wat wil ik? En wat ambieer ik? Waar word ik warm van en waar voel ik mij gelukkig bij? Wat mis ik qua kennis? En wat wil ik dus nog leren? Dag in dag uit heb ik nagedacht over geschikte bedrijven. Ik heb een aantal mensen om mij heen om advies gevraagd en met een aantal homies heb ik er veel over gepraat. Het hield mij ontzettend bezig en ik wil iedereen bedanken die er ook maar een zinnig woordje over heeft gezegd!  1 van de conclusies die in de gesprekken naar voren kwamen is dat ik op lange termijn niet meer wil gaan vormgeven. Binnen de opleiding Kunst & Techniek heb ik ontdekt dat planning en organisatie een sterk punt van mij is. Daar wou ik wel wat mee gaan doen wellicht in vorm van media-management of projectmanagement.

Met dat in mijn hoofd heb ik gezocht naar geschikte bedrijven. Maar wat is eigenlijk mijn definitie een geschikt bedrijf? Moet ik die gaan zoeken binnen de advertising hoek, met het gevaar dat ik als stagiaire toch weer word ingezet als vormgever? Moet ik me toch meer gaan richten op de muziek/cultuurhoek waar ik me gevoelsmatig wat prettiger voel, vette dingen ga opzetten maar misschien minder ga leren over mijn vakgebied door minder vakgerichte begeleiding? Moet ik voor een stage verhuizen naar het westen met de kans dat ze me achteraf een baan gaan aanbieden? Maar.. Ik wil helemaal niet een baan in het westen!

Ik wil hier, hier in Enschede, iets opbouwen met mensen die dingen kunnen. Ik vind het namelijk doodzonde dat mensen met kennis weer vertrekken. Ik geloof sterk in de mensen die hier aan het ondernemen zijn. Er zijn mooie dingen aan het groeien en ik wil er deel van zijn! Ik wil niet verder bouwen op wat er al is, ik wil bouwen aan iets wat er nog niet is!

Ik zocht een bedrijf dat duidelijk raakvlak heeft met advertising maar zich primair niet op vormgeving richt en gave projecten doet. Deze gouden combinatie heb ik gevonden in Handstand Consultancy. Zij bieden communicatie vanuit een ander perspectief wat qua kennis een perfecte aanvulling zal zijn op mijn kunst & techniek basis.

Nee het is geen fancy reclamebureau geworden… Maar het is vanzy in de zin dat het aansluit bij mij als persoon.. En weetje, dat is nou juist waar ik in de basis naar opzoek was! Een oprecht goed gevoel in vorm van connectie en affiniteit met de mensen met wie ik ga werken. Vanaf februari kan ik bij ze aan de slag! Hopelijk rond ik mijn projecten voor dit kwartiel af. Ik kan namelijk niet wachten om te beginnen, dit wordt tof… Ik heb er zin aan!